måndag 17 maj 2010

Ironi

Ironi (grekiska είρωνεία eironeía, bokstavligen "omkasta", "förställa") är en stilfigur som innebär att det finns en skillnad mellan vad som sägs och vad som egentligen menas. Publiken, åtminstone en del av den, förutsätts även vara införstådd med detta. Ironi kan vara humoristisk, men behöver inte vara det. Den kan användas för att undvika öppen konflikt, för att locka till skratt och för att antyda sidor av en företeelse, en person, en tanke etc som man anser svåra eller olämpliga att utpeka öppet.


 I Alex blogg så tjafsas det i kommentatorsfältet huruvida man förstått ironin.Förvirringen är total.
Alex skriver ett inlägg.På det följer typ 100 minst kommentarer där hälften av läsarna hånskrattar år den andra hälften som inte förstår ironin.Dom som förstår ironin känner sig skitsmarta och tar sig för pannan över hur folk kan vara sååå jävla dumma i huvudet att dom inte fattar ironin.Men mest skrattar Alex tror jag ............
Grejen är bara den att tillslut har själva ironin......om det nu var det......förlorat sin mening och ingenting står egentligen riktigt klart.Allt blir på något sätt ytligt  och kvar står bara folket och bråkar om man har förstått eller inte......................
och var inte det ironiskt!
Det blir nästan en Skugge av alltihopa.Ni vet hon som inte tycker någonting om hon inte får betalt för att tycka och det hon då tycker det tycker hon inte alls egentligen........eller hur var det nu igen?
Föresten kan man ju inte veta vad jag tycker för jag kanske får betalt för att tycka eller är jag helt enkelt bara ironisk?

Den ironiska generationen, benämning på den generation som föddes under 1960-talet och 1970-talet.
Det är en svensk översättning av Generation X, en boktitel av Douglas Coupland.
Det sägs att just denna generation i högre grad än sina föregångare och efterföljare kunde formulera, förstå och uppskatta ironi, och vanligt var också att de särskilt som tonåringar och unga vuxna under 1980-talet och det tidiga 1990-talet använde ironiska kommentarer i sitt vardagliga språkbruk.
Många svenska komiker av olika årskullar, bland annat Jonas Gardell, Killinggänget och Varanteatern, har inspirerat den ironiska generationen.

1 kommentar: