söndag 16 september 2012

P3dokusarnas 10itopp!

Först och främst:Alla dokusarna är bra!Det finns inte en enda dålig.alla är välgjorda.Men vissa dröjer sig kvar i en,berör lite mer.På olika sätt beroende på vem lyssnarenär,var man själv kommer ifrån.
Där jag kommer ifrån har dessa 10 berört mig mest:


1. Södermannen.Många är dokusarna om bestialiska mord,våldtäkter och vidrigheter men just den här om Södermannen går in under huden.Detta att han bara klev in i tjejernas hem,plötsligt stod han där bara.Vilken skräck och ångest dom måste ha upplevt.Först opererar han i Haga i Göteborg och efter att han åkt fast,dömts och efter avtjänat straff åter är ute fortsätter han sina våldtäkter i Stockholm på Söder. Gick runt och kände obehag flera dagar efter den lyssningen.


2. Palmemordet. Den händelsen var en sådan chock,en sådan sorg ,ett sådant trauma för hela landet och något vi aldrig hämtat oss ifrån.Mycket dog då med Palme.Sverige förändrades och det kanske var det då ideologierna och folkhemmet dog och ersattes med dagens ytlighet och cynism.Det gör ont att lyssna och återuppleva stämningen som var då.Landet stannade upp och det var så tyst.Jag minns speciellt tystnaden och tårarna och berget av rosor som lades ned på mordplatsen.Ett berg som fortsatte att växa länge.


3. Almstriden.Blir så lycklig av denna! Den lillas seger över den stores!Folket kan segra!Man hör stoltheten i rösterna hos dom som var med då och berättar och minns nu.Stolta ska dom vara åxå dom som var med om 68rörelsen.Dom banade vägen,dom var med om något stort,dom förändrade och öppnade dörrar som sedan var för oss som kom senare bara att kliva igenom.Att den vänstertiden idag ofta blir hånad är en skam!!!Dom som gör det fattar inte betydelsen av den tiden.Alla som kämpade då för jämlikhet och kvinnokamp åstadkom förändringar som många idag tar för självklara.Det borde dom inte göra.Läs på! Ta reda på historien! Lyssna på p3dokumentär!!
4. Mordet på Fadime. Jag vill väcka upp vackra fina modiga Fadime! Jag vill väcka upp henne och ge henne en kram. Men det går inte och det är så outsägligt sorgligt.Jag blir så illa berörd och jag har svårt att släppa henne.Livet är så orättvist,så svårt.

 

 5. Svartenbrandt. Det är fascinerande att höra honom själv berätta.Han är så verbal.så vältalig och han har liksom färdiga svar på allt.Emellanåt blir han frälst och börjar ett nytt liv tills han slår in på brottets bana igen.Han pratar så väl men ändå är det något väsentligt som fattas.Kan det vara empati?En tvättäkta psykopat och ändå......sååå fascinerande!


 

6.Tvångssteriliseringarna. Vilken skamfläck i vår historia!Vilka gripande människoöden! Människor stympades för livet och man lurade dom och gick in genom buken och sa att det var en blindtarmsoperation.Detta skedde alltså i s.k. modern tid.En skam är vad det är!!7.Spårvagnsolyckan. Den olyckan som kommit mig själv närmast då The Golden Girl befann sig på den hållplatsen och tog vagnen som kom innan den som skenade.Känslan jag hade när jag ringde skolan och innan jag fick besked glömmer jag aldrig! Lille Christoffer som då var 12 kom aldrig hem.Hans mamma berättar.Christoffer försvann vinkande runt hörnet och sedan sågs han aldrig mer.Han är alltid en liten kille på 12 år........


8.Joy Rahman.Han satt i fängelse i åtta och ett halvt år oskyldigt dömd för ett mord han aldrig begått.Han för en kamp med hjälp av bl.a. medfångar och fängelsepräst och får tillslut upprättelse.Men då är många år av hans liv stulna och barnen har vuxit upp och blivit stora.En osannolik historia som är sann!9.Norrmalmstorgsdramat. Det världsberömda fenomenet: Stockholmssyndromet föds här. Detta är bättre än någon thriller.Detta är direkt ur den spännande verkligheten. 10. Diskoteksbranden. Den svåraste för mig att lyssna på. När det hände gick jag ner mig helt i tragedin likt jag gjorde nu senast med Utöya.Alla dessa barn och unga.En sorg bortom ord.......


 2 kommentarer:

  1. Åååå vad bra skrivit!!!!!! Precis så är det.Precis! Våra dokus slukar oss och vi slukar dom!!!!!

    SvaraRadera
  2. Du skriver helt fantastiskt! Tycker du skall satsa på en riktig författarkarriär!

    SvaraRadera